Eesti Köitekunstnike Ühendus koostöös Eesti Kirjanduse Teabekeskusega kutsub Teid osalema rahvusvahelisel köitekunstinäitusel ja sellega kaasneval konverentsil "Scripta manent V. Eesti noor luule"

Näitus avatakse 12. veebruaril 2015 kell 17.00 ja suletakse 10. mail 2015.
Näitus toimub Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Lai t. 17 Tallinnas.

Näitus on jätkuks juba traditsiooniks saanud rahvusvahelistele köitekunstinäitustele Eestis. Lähtume kujunenud tavast, et kõik osavõtjad köidavad üht tekstikogumit. Seekordne näitus koosneb luuletekstidest, mille radikaalseid loojaid on kujundanud 20.sajandi viimased aastad.

Näituse jaoks on trükitud 222 nummerdatud ja 500 nummerdamata eksemplari lahtiste trükipoognatena formaadis 170 x 206 mm lehekülgi 144, eesti poeesia tutvustamiseks. Tekstid on trükitud Munken Print Cream 115g/m 2 paberile.

 

Kogumiku pealkiri on „Nimed, sõnad, nõiamärgid/Names, Words, Witch´s Symbols” (4x(4+4)x4 = noor eesti luule/4x(4+4)x4 = Young Estonian Poetry).
Tekst koosneb 8 noore poeedi neljast värsist, mis on tõlgitud inglise, saksa, ungari, vene, soome, itaalia, vene ja prantsuse keelde. Kogumiku on koostanud ja toimetanud eesti luuletaja Jürgen Rooste ja Eesti Kirjanduse Teabekeskus.

Teema annab köitjatele võimaluse tõlgendada eesti kirjandust, kui üht olulist osa meie kultuurist köitekunstilises vormis. Oodatud on nii klassikalised kui ka fantaasialennulised objekt-köited. Näitus Scripta manent V on taas eesti kultuurile keskendunud ettevõtmine, kus köitekunstiliste vahenditega väärtustatakse luuletekste, milles ühineb kas vabavärsis või klassikalises poeesias tänapäevane elutunnetus, nii irooniline kui ka humoristlik, malbe või kohati rohmakas väljenduslaad. Luuletused käsitlevad nii Eesti elu kui ka maailma valupunkte, räägivad silma-kõrva riivavatest asjadest (J. Rooste). .


Rene Haljasmäe
Eesti Köitekunstnike Ühendus, juhatuse esimees